2003

Vlaamse triomf in ‘de Wallonie’

Vlaamse triomf in ‘de Wallonie’

Met de zege van Pieter Tsjoen, podiumplaatsen voor Bruyneel en Van Woensel, tevens winnaar van de GpN, en winst voor Vanhuysse in de Challenge Saxo was deze 20ste editie van de Rallye de Wallonie Vlaams getint. In de S1600 won Larry Cols na een onvergetelijk duel met Olivier Collard.

De organisatoren zorgden voor een feesteditie van hun wedstrijd. Het parkoers werd grondig gewijzigd, tot tevredenheid van alle deelnemers. Ook het deelnemersveld was navenant. Naast de kampioenschaprijders werden ‘gastpiloten’ uitgenodigd. Het weer werkte ook al mee, een prachtig zonnetje en dit in schril contrast met de hevige buien van vrijdag.

De strijd om de overwinning heeft jammer genoeg niet lang geduurd. Patrick Snijers moest al na 3 KP’s opgeven toen de motor van zijn Subaru WRC 2000 stuk ging. Op dat ogenblik was hij teruggekeerd tot op een paar seconden van leider Pieter Tsjoen. Tsjoen werd enkel opgeschrikt op KP3 door een lekke band maar kon van dan af probleemloos naar zijn 2de zege in Namen rijden en tevens een uitstekende zaak doen voor het Div 1 kampioenschap.

Dominique Bruyneel, die op zondag zijn versnellingsbak moest wisselen, reed een sterke wedstrijd en werd evenmin bedreigd voor de tweede podiumplaats. Voor de laatste podiumplaats werd lang gestreden tussen Philippe Stéveny en Chris Van Woensel. Stéveny moest aanvankelijk zich nog aan de Evo 6 GpA aanpassen, later werd hij opgehouden door een lekke band en in de derde ronde moest hij uiteindelijk opgeven met een gebroken cardan. Chris Van Woensel eindigde zo opnieuw op het podium nadat hij vorig jaar deze wedstrijd al won. Uiteraard werd hij ook de winnaar in de GpN. Zijn enige concurrent, Xavier Bouche –in de vroege zaterdaguurtjes vader geworden van de kleine Juliette- kreeg bij de start van de tweede ronde een straftijd van 1’ 30” aangesmeerd na het vervangen van beide voorassen op zijn Misubishi Evo 7.

‘Het’ duel in de wedstrijd was dit tussen Larry Cols en Olivier Collard in de S1600. Thierry Bragard en Bernd Casier waren al snel uitgeteld. Bragard, die enkele scratchen reed, ging van de baan en moest opgeven. Casier ging een paar keer in de fout maar kon de wedstrijd wel beëindigen. Cols en Collard streden 2 dagen lang om iedere seconde en kenden om beurt problemen. Collard kreeg af te rekenen met een lekke band en een kapotte stuurbekrachtiging, Cols werd zondag opgehouden door Stéveny die lek was gereden. In de laatste ronde haalde ‘larrygator’ zwaar uit en won voor een verbeten terugvechtende Collard.

Zoals gewoonlijk werd ook in de Challenge Saxo gestreden met het mes tussen de tanden met in de hoofdrol Rik Vanhuysse en Stéphane Boelens. Eerstgenoemde werd winnaar, Marnic Van Lancker eindigde 3de voor Hébette en Genten (zonder stuurbekrachtiging).

De ‘guest stars’ beleefden ieder hun eigen avonturen. Circuitrijder Eric van de Poele genoot van zijn kennismaking met het rallyrijden en eindigde 28ste algemeen met een Challenge Saxo. Jean Marc Fortin werd al snel tot opgave gedwongen nadat zijn Misubishi, die hij deelde met ‘JP’ Mondron, begon te branden. In de ASAF wedstrijd eindigde Marc Duez sterk. Hij werd nog 8ste algemeen met zijn replica FINA BMW M3 na heel wat problemen (oa. 3 minuten verloren met een geblokkeerde achterrem). Grégeoire de Mévius waakte er zaterdag over dat het publiek de veiligheidsvoorschriften respecteerde.

De ASAF wedstrijd zaterdag werd gewonnen door Frédéric Tufano (Seat Ibiza Kit Car) na de opgaven van Michel Lamquet (achterbrug, leider tot 2 KP’s van het einde) en Philippe Weibel (cardan). De Historic wedstrijd op zondag werd gewonnen door Omer Saelens (Porsche 911) na de opgave van Gaby Goudezeune (wiel afgebroken op de Citadelle).

Onze vorige edities