1989

Vandermaesen, zijn eerste en ook laatste

Vandermaesen, zijn eerste en ook laatste

Ondanks het feit dat de Wallonie nog niet tot de grote klassiekers behoort van het kampioenschap, heeft de rally een plaatsje veroverd op de Belgische rallyscene. Het deelnemersveld voor deze editie is behoorlijk sterk te noemen. Geen spoor van Patrick Snijers of Marc Duez, ondanks dat deze laatste eerst ingeschreven was. Ook geen Robert Droogmans die op jacht is naar een Europese Titel. Maar favorieten genoeg met als naam : Jean-Pierre Vandewauwer (Ford Sierra RS Cosworth) Marc Soulet (BMW M3), Valère Vandermaesen (idem), Renaud Verreydt (Toyota Celica GT4), Ivan Viaene (Ford Sierra Cosworth) of Guy Colsoul (Mitsubishi Starion Turbo).

De rally start op vrijdag onder een stralend zonnetje. Al vlug noteren we een eerste slachtoffer op de citadel. Renaud Verreydt zal de wedstrijd niet winnen. Op de eerste proef van de wedstrijd, begeeft de motor van zijn Toyota. Al vlug zorgt Valère Vandermaesen voor de verassing en neemt de leiding van de wedstrijd. Jean-Pierre Vandewauwer verzamelt de scratches maar naargelang de wedstrijd vordert, duiken er meer en meer problemen op met de Sierra, wat hem belet om mee te spelen met Vandermaesen. Uiteindelijk wint de 40 jarige Vandermaesen makkelijk en onverwacht de wedstrijd, die eindigt met enkele hevige regenbuien. De enige overwinning ooit behaald door Valere Vandermaesen. Na Vandermaesen behaalt “Vande” een mooie tweede plaats voor Marc Soulet, die zich niet op zijn gemak voelde met de BMW M3 in deze weersomstandigheden.

Weersomstandigheden die vele deelnemers in de fout deden gaan, onder andere Guy Colsoul, met als resultaat een volledig vernielde Mitsubishi Starion. Ook een Duits rallyteam ging zwaar van de weg te Bonneville, met als tragisch gevolg dat beide inzittenden het leven lieten.

Noteren we ook de vierde en vijfde plaatsen voor Ivan Viaene en Gaby Goudezeune, gevolgd door de Groep N winnaar, Pascal Schmite met zijn Opel Kadett GSI. De top tien wordt vervolledigd door 4 andere groep N’s, namelijk die van Omer Saelens (Ford Sierra Cosworth), Marc Timmers (Opel Kadett GSI), Luc Lennertz (idem) en van Didier Monin ( Mazda 323 4WD).

Onze vorige edities