2012

Pieter Tsjoen wint zonder concurrentie voor de achtste keer de rally van Wallonië

Pieter Tsjoen wint zonder concurrentie voor de achtste keer de rally van Wallonië

Dit weekend kwamen er 174 teams aan de start van de 29ste editie van de rally van Wallonië, tevens de derde manche van het Belgisch rallykampioenschap die in wisselende weersomstandigheden gereden werd.

Topfavoriet Pieter Tsjoen voldeed perfect aan die status, want op een overtuigende manier pakte hij (na Haspengouw en TAC) zijn derde opeenvolgende zege dit seizoen, meteen ook al zijn achtste in Namen.

Gezien het hoge kwaliteitsgehalte, waren er tal van speculaties dat diverse teams hier stokken in de wielen van de Citroën C4 WRC van Pieter Tsjoen konden steken. Maar… niemand was in staat om de regerende kampioen en de laatste winnaar van deze rally iets in de weg te leggen. Na een voorzichtige start vrijdagavond op de Citadelle sloeg Pieter zaterdagmorgen, via een uitstekende bandenkeuze meteen toe. Enkel een klein probleem met de intercom verstoorde even zijn opmars, maar uiteindelijk was hij in 15 van de 22 kp’s de snelste ! “Deze achtste zege kwam er inderdaad eenvoudig, al moesten we toch alert blijven om gepast in te spelen op de wisselende weersomstandigheden en geen verkeerde bandenkeuze te maken.”

Een strategie die alvast niet lukte voor enkele andere WRC-piloten, want zowel Philippe Stéveny (ophanging stuk na een foutje), David Bonjean (buiten tijd na een sortie), de Nederlander Edwin Schilt (olie-radiator) en ook Jonas Langenakens (zaterdagavond buiten tijd na de dubbele lekke band, terwijl hij zondagmorgen door een sortie ook niet lang genoot van super rally) moesten de strijd voortijdig staken.

Jonas liet de strijd voor de resterende podiumplaatsen dus over aan Patrick Snijers en Mathias Viaene, die respectievelijk twee en drie besttijden op de tabellen reden. In tegenstelling tot Tsjoen en andere deelnemers reed dit trio wel één of meer keer lek op Natoye, mogelijk het gevolg van een kwaadaardige daad (aangezien de politie er zaterdagmorgen drie kg nagels aantrof) of… was het omwille van het te diep aansnijden van de koorden ?

Onze vorige edities