2001

Pieter Tsjoen begint aan een lange serie…

Pieter Tsjoen begint aan een lange serie…

De jaargang 2001 van het Internationaal Belgisch Rallykampioenschap belooft een spannende strijd tussen de twee kemphanen Pieter Tsjoen (Toyota Corolla WRC) en David Loix (Subaru Impreza WRC). Nadat hij in Dinant geklopt werd door Loix, is Pieter vastbesloten om er in de omgeving van Namen een stevige lap op te geven.

Hij begint er alvast uitstekend aan en slaat meteen een kloofje, iets wat later in zijn carriere zijn handelsmerk zal worden. Dankzij deze besttijden in het begin van de rally kan hij nadien meer controlerend rijden. Hoewel David Loix tijdens de tweede wedstrijddag nog stevig aandringt, slaagt hij er niet in om de piloot uit Oudenaarde nog van de eerste stek te verdringen.

Achter de twee kopmannen is het Philippe Stéveny die, in zijn Subaru Impreza Gr.A, de neus aan het venster steekt, doch halverwege de zaterdag dient hij op te geven met een gebroken achterbrug. Het is dan de beurt aan Joost Boxoen (Subaru Impreza WRC) om de derde stek in te pikken, doch ook dit liedje duurt niet lang want zijn wagen komt tot stilstand met elektronische problemen. Dit speelt in de kaart van de Ier Eamon Boland (Subaru Impreza WRC) die, net als veel van zijn langenoten, de plas overgestoken is wegens de schrapping van hun kampioenschap door een epidemie van hondsdolheid, en aldus de laatste trede van het podium bemachtigd.

In Gr.N staat er geen maat op David Sterckx (Mitsubishi Lancer Evo6) aangezien Xavier Bouche (idem) veel te snel de strijd dient te staken met een defecte turbo. Bij de tweewielaangedreven wagens gaat de overwinning naar Olivier Collard (Citroen Saxo Kit-car) na een felle strijd met de nieuwe Peugeot 206 S1600 van Fréderic Béco, die helaas een cardanas breekt op Malonne en zo tot de opgave gedwongen wordt.

Tot slot wordt de Citroen Saxo Cup gewonnen door de ervaren Yannick Bodson, die tal van jongeren onder aanvoering van Davy Vaneste, achter zich laat. In het op zaterdag verreden regionale gedeelte gaan de bloemen naar Eric Debaty (Ford Sierra Cosworth), terwijl het gedeelte dat voorbehouden is voor wagens met straatbanden, gewonnen wordt door Serge Antoine in een Ford Escort RS2000.

Onze vorige edities