2009

Duval kan nog altijd fantastisch uit de hoek komen !

Duval kan nog altijd fantastisch uit de hoek komen !

Aan de start met een van de oudste WRC’s uit het startveld, bewijst Francois Duval dat hij niet voor niets ploegmaat was van een zekere Sebastien Loeb in het officiële Citroen team.

Francois kan zich uitleven aan het stuur van zijn Toyota Corolla WRC en overvleugeld de wedstrijd, al moet gezegd worden dat hij wel geholpen wordt door een vroegtijdige lekke band van concurrent Pieter Tsjoen. Deze laatste geeft echter wel toe dat het sowieso moeilijk zou geweest zijn om in zijn Ford Focus WRC08, de tijden van Duval te evenaren, temeer omdat hij de wagen nog niet volledig onder de knie heeft. Toch eindigt hij op een verdienstelijke tweede plaats in de rally.

Deze taak werd op zijn beurt iets eenvoudiger door de snelle opgave van Patrick Snijers (Subaru Impreza WRC S12), wat niet wegneemt dat Patrick de show stal op de superspecial van de Citadelle door aan te treden als “co-piloot”. Hij kreeg immers zijn rijbewijs slechts terug na middernacht en aldus moest zijn co, Wim Soenens, de eerste proef afwerken als piloot.

De derde stek van het podium gaat naar een constante Melissa Debackere (Toyota Corolla WRC), die in strijd was met de winnaar van vorig jaar, Hubert Deferm in zijn Subaru Impreza WRC S10. Deze laatste werd echter afgeremd door een lekke band op zaterdag. De top zes wordt verder volgemaakt door nog twee WRC’s, namelijk deze van Timothy Van Parijs (Ford Focus WRC 04) en Paul Lietaer (Subaru Impreza WRC S5).

Door de opgave van Bob Colsoul (Mitsubishi Lancer Evo10 Gr.A), eindigt een eens te meer indrukwekkend rijdende Chris Princen met zijn Renault Clio R3 in het zog van Lietaer, als winnaar van de “West European Renault R3 Trophy”, waarvan de Rally de Wallonie de eerste manche was. Hierin valt ook de mooie prestatie van de jonge Nederlander Kevin Abbring te onderstrepen. Bij de GT’s is het Francis Lejeune die het pleit wint, nadat Chris van Woensel (Nissan 350Z) tot opgave gedwongen wordt met een gebroken aandrijfas.

In de Citroen Racing Trophee domineert Thierry Neuville de debatten van start tot finish hoewel zijn tegenstrevers allemaal over meer ervaring beschikten. Hetzelfde kan gezegd worden van Matthias Boon in de Fiesta Trophee, terwijl het Criterium een zege oplevert voor de plaatselijke Josué Damsin in een Mitsubishi Evo 9.

Onze vorige edities