1984

De eerste van Snijers

De eerste van Snijers

1984, De Rally van Wallonie, ontstaat na de fusie van de 500km van Andenne en de Ronde du Nouveau Namur, 2 wedstrijden uit het toenmalige Nationale kampioenschap. Eerst werd gedacht de nieuw geborene Belgian Rally te noemen maar uiteindelijk werd de Rally van Wallonie weerhouden, die in de driehoek Jambes, Ciney en Andenne zal gereden worden.

Als leider in het kampioenschap was Patrick Snijers alvast de grote favoriet. Niettegenstaande dat Robert Droogmans aan boord van een identieke Porsche 911 SC RS zijn vel duur zou verkopen. Na een sterke start van Snijers, nam Droogmans geleidelijk aan de debatten over. Na de 2 koplopers volgden op ruime afstand Guy Colsoul die niet zonder probleem de derde plaats opeiste na een gevecht met Jean Louis Dumont.

Het einde van de rally zou alvast nog enkele verrassingen brengen. Robert Droogmans zag zijn kansen op een eerste overwinning in het kampioenschap in rook opgaan, toen zijn Porsche tijdens de 36ste kp de geest gaf. Patrick Snijers kon zo makkelijk naar een nieuwe overwinning glijden. De eerste in de historie van de Rally van Wallonië. Ook voor de resterende podiumplaatsen werd het nog een spannende strijd. Uiteindelijk trok Jean-Louis Dumont met de Renault 5 Turbo aan het langste eind na een heroïsch duel met Guy Colsoul aan boord van de Opel Manta 400 die uiteindelijk derde eindigde.

De vierde plaats werd bezet door een andere Renault 5 Turbo, namelijk die van Lars-Erik Walfridsson, gevolgd door de jonge en spectaulaire Zweed Stig Andervang (Ford Escort MK2) die gelijke tred kon houden met de winnaar uit Groep A, José Lareppe (Opel Ascona) op de vijfde plaats

Enkele sterke prestaties wilden we jullie niet onthouden. Michel Luxen, 8ste algemeen en 2de in groep A aan het stuur van de Toyota Corolla, ondanks een spierblessure opgelopen tijdens de wedstrijd. Luxen kon wel profiteren van de opgave van de Audi 80 van Jean-Pierre Vandewauwer na een sortie. De groep N werd gewonnen door Vermeersch ook aan het stuur van een Toyota Corolla.

Onze vorige edities